شاهمیرزایی: ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی ایران تا پایان برنامه هشتم توسعه به ۲۰۰ میلیون تن می رسد
به گزارش نفیرنفت | شبکه خبری صنعت نفت ایران؛ مرتضی شاهمیرزایی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی امروز دوشنبه (۱۳ دی ماه) در نخستین نشست «چالشهای صنعت پتروشیمی و راهکارهای برون رفت از آن» که با حضور مهدی صادقی رئیبس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق، علی آقا محمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ،عبدالحسین بیات رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت و علی رستمی مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی در دانشگاه امام صادق برگزار شد اظهارکرد: ظرفیت تولید پتروشیمی در سال ۹۹ حدود ۶۵ میلیون تن بود و این رقم در سال جاری به ۹۰ میلیون تن می رسد .
وی با بیان اینکه ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۶ به ۱۴۱ میلیون تن افزایش خواهد یافت، تاکید کرد: این ظرفیت در سال ۱۴۱۱ و پایان برنامه هشتم به ۲۰۰ میلیون تن افزایش پیدا میکند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به این که اکنون ۶۷ مجتمع در صنعت پتروشیمی با ظرفیت اسمی ۹۰ میلیون تن فعال هستند، گفت: در حال حاضر این تعداد مجتمع با ۷۵ درصد ظرفیت خود در مدار هستند.
به گفته شاهمیرزایی، برآورد می شود که امسال در مجموع ۴۰ میلیون تن محصول نهایی پتروشیمی در کشور تولید می شود که ۳۰ میلیون تن به صادرات و ۱۰ میلیون تن نیز در بازار داخلی عرضه می شود.
وی با اشاره به این که صنعت پتروشیمی در شرایط کنونی سالانه به ۵۲ میلیون تن خوراک نیاز دارد، افزود: این میزان روزانه معادل یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد: سال گذشته مصرف خوراک صنعت پتروشیمی از منابع بالادستی معادل روزانه یک میلیون بشکه نفت خام بود که این میزان امسال به معادل ۱.۱ میلیون بشکه معادل نفت خام در روز می رسد .
وی خاطر نشان کرد: میزان مصرف خوراک صنعت پتروشیمی در پایان برنامه هفتم به ۲.۲ میلیون بشکه معادل نفت خام در روز میرسد که با ظرفیت پالایشی کشور برابر است.
شاهمیرزایی ادامه داد: رشد سالانه تقاضا برای فرآوردههای پالایشی تا سال ۲۰۳۰ یک درصد خواهد بود در حالی که بر اساس برآورد های انجام شده تقاضا جهانی برای محصولات پتروشیمی تا سال ۲۰۳۰ سالانه تا ۴.۵ درصد افزایش خواهد داشت.
رشد چشمگیر تولید محصولات پتروشیمی ایران
وی اظهارکرد: در حال حاضر ظرفیت تولید مواد پایه و شیمیایی ۴۰ میلیون تن در سال است که این میزان تا پایان سال ۱۴۰۶ به ۷۴ میلیون تن می رسد. ظرفیت تولید متانول نیز که اکنون ۱۲ میلیون تن است که در سال ۱۴۰۶ به ۳۰ میلیون تن افزایش پیدا میکند.
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ظرفیت تولید محصولات پلیمری را در سالجاری هشت میلیون تن اعلام کرد و گفت: تا پایان برنامه هفتم ظرفیت تولید این گروه از محصولات به ۱۹ میلیون تن در سال افزایش می یابد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برنامه افزایش تولید محصولات آروماتیکی را از ۴ میلیون تن فعلی را به ۵ میلیون تن در افق ۱۴۰۶ خواند، و اظهار کرد: ظرفیت تولید کود اوره و فسفات نیز از ۹ میلیون تن فعلی به ۱۱ میلیون تن در سال ۱۴۰۶ افزایش پیدا میکند.
معاون وزیر نفت با تاکید بر آمایش سرزمین و لزوم جانمایی صحیح اجرای طرح های توسعه ای صنعت پتروشیمی افزود: در بخش شرقی کشور با توجه به عدم توسعه صنعت پتروشیمی در این منطقه با در نظرگرفتن مسائل اقلیمی و زیست محیطی، باید صنایع پایین دستی و کوچک را در مسیر تکمیل زنجیره ارزش توسعه دهیم.
لزوم جذب سرمایه گذاری های جدید
شاهمیرزایی ادامه داد: اکنون ۶۹طرح پتروشیمی در حال ساخت است که ۳۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و تاکنون ۸.۵ میلیارد دلار آن هزینه شده است.
وی با بیان این که تامین سرمایه مورد نیاز برای اجرای طرحهای پتروشیمی با راهکارهای مختلفی امکان پذیر خواهد بود گفت: تشکیل صندوقهای پروژه، استفاده از سرمایههای مردمی، انتشار اوراق مشارکت، تامین منابع مالی از منابع خارجی و اعطای مجوز طرحهای پتروشیمی به سرمایه گذاران خارجی از جمله مواردی است که می توان سرمایه گذاری های جدید را محقق کرد.
شاهمیرزایی در ادامه، در خصوص برنامهها و سیاست های آتی شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهارکرد: برنامه های مختلفی در دست اقدام است از جمله بازنگری اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، پیگیری ایجاد نهاد تنظیم گر و رگولاتوری، تدوین و ارائه برنامه هفتم و هشتم توسعه با تمرکز بر توسعه زنجیره ارزش، تمرکز، اولویت بندی و پیگیری طرح های نیمه تمام صنعت در بخش خصوصی، توسعه ساخت داخل و توانمندسازی سازندگان داخلی از جمله آنها است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به نقش مهم شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در زمینه تامین دانش فنی و کاتالیست های مورد نیاز صنعت اشاره کرد و گفت: دستاوردهای مهمی در زمینه اعطای دانش فنی و نیز ساخت کاتالیست کسب شده است .
وی با دعوت از سازندگان توانمند ایرانی برای همکاری درتامین نیازها و تجهیزات طرح های توسعه ای صنعت پتروشیمی گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان شرکتی راهبر و توسعه گرا آماده هرگونه همکاری و حمایت است.