پیگیری ویژه ۶ پروژه اولویت دار دولت در طرح توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز
به گزارش نفیرنفت | شبکه خبری صنعت نفت ایران؛ جلسه «کمیته پتروشیمی» ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی روز گذشته با حضور دبیر ستاد، مسئولین وزارت نفت و مدیران و سهامداران اصلی پروژه در ساختمان کوثر ریاست جمهوری برگزار شد. این کمیته ماموریت پیگیری ۶ پروژه از ۱۶ پروژه اولویت دار دولت در «طرح توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز» ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی را بر عهده دارد.
محمد امینی رعیا مشاور معاون اول رئیس جمهور و دبیر ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در این جلسه گفت: رویکرد ستاد در دولت سیزدهم تغییر کرده و به ماموریت اصلی خود که مدنظر رهبر معظّم انقلاب بوده، یعنی پیشبرد اقدامات ویژه، جهشی و فوق العاده جهت مقاوم سازی اقتصاد، بازگشته است.
وی افزود: در گذشته تعداد زیادی پروژه جاری دستگاه ها در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تصویب می شد و برای پیگیری آن هم گشایش خاصی صورت نمی گرفت، اما در دوره جدید بناست طرحهای محدود اما موثر و راهبردی در دستور کار ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی قرار گیرد و به عنوان طرحهای اولویت دار دولت، تا حصول نتیجه پیگیری شود و موانع و گلوگاههای آن برطرف گردد.
دبیر ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی اضافه کرد: بر این اساس علاوه بر طرح توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز و طرح جهش کریدور ترانزیت ریلی شمال جنوب که تاکنون مصوب شده، طرحهای تامین پایدار غذای اساسی، نظامات بانکی تحریم ناپذیر، تبدیل فرودگاه امام خمینی (ره) به هاب هوایی منطقه، توسعه اقتصاد دریامحور و … نیز در دستور کار ستاد قرار دارد.
مشاور معاون اول رئیس جمهور گفت: ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی بر اساس اصل ۱۳۸ قانون اساسی شکل گرفته و رئیس آن معاون اول رئیس جمهور است. به همین دلیل، این ستاد ظرفیت ویژه ای در مانع زدایی، رفع گلوگاه ها و تسریع در پیشبرد طرحهای اولویت دار دولت دارد که ان شاالله مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
امینی رعیا در این جلسه گفت: طرحهایی که در ستاد تصویب می شود، شامل اقداماتی اعم از پروژه های زیرساختی و کلان، تسهیل گری و حمایت از فعالیت های اولویت دار بخش غیر دولتی و قاعده گذاری و هدایت دولت می شود و ترکیبی از کارکردهای دولت در اقتصاد را در خود دارد. در واقع طرح های اولویت دار دولت که در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تصویب می شود، فقط شامل پروژه نیست، بلکه ترکیبی از پروژه های اولویت دار و زیرساختی، اقدامات نرم و قاعده گذاری و تنظیمگری و حمایت و هدایت دولت را شامل می شود و این بستگی به موضوع طرح دارد.
دبیر ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی گفت: در همین راستا، ستاد به صورت ویژه طرحهای اولویت دار را دنبال خواهد کرد و با پیگیری میدانی و کمک به دستگاه های مسئول، برای تسریع در تحقق آن تلاش خواهد کرد.
مشاور معاون اول رئیس جمهور افزود: طرحهای ستاد در چارچوب یک نقشه کلان برای مقاوم سازی اقتصاد و ساخت درونی قدرت شکل گرفته و هر کدام یک بخش مهم و راهبردی از پازل اقتصاد مقاومتی را محقق خواهد کرد. طرح توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز و پروژه های ذیل آن نیز که به عنوان اولویت از میان صدها پروژه منتخب شده، در همین چارچوب بوده و برای عبور از خام فروشی و ایجاد مزیت رقابتی و بروزرسانی شده برای کشور در تعامل با شرکای منطقه ای است و برش همکاری با کشورهای بزرگ منطقه نیز در آن وجود دارد.
در این جلسه عباس زاده مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پتروشیمی گفت: پروژه های پتروشیمی که ذیل طرح توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مصوب شده، از یک اولویت راهبردی برخورداری است و در نقشه توسعه زنجیره ارزش، از اقدامات راهبردی و ویژه محسوب می شود و بر اساس شاخص های مختلفی منتخب شده است.
وی افزود: شرکت ملی پتروشیمی به طور ویژه در پیگیری و پیشبرد این پروژه های اولویت دار دولت تلاش خواهد کرد و با شناسایی و رفع موانع، به بخش غیردولتی کمک می کند.
در این جلسه علایی مدیرکل تنظیم بازار وزارت نفت، محمدحسینی معاون برنامه ریزی شرکت ملی گاز، شکری مدیر طرحهای شرکت ملی پتروشیمی، نکوئی مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی پتروشیمی، رفیعی مشاور وزیر نفت، بیات رئیس هیئت مدیره صندوق بازنشستگی نفت، زیرکچیان زاده مدیرعامل شرکت توسعه صنایع پتروشیمی تدبیر، کفائی خو مدیرعامل شرکت پالایش پارسیان سپهر، میرحاجی مدیر طرح شرکت پتروشیمی پارس، قنبری مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارسیان، بابازاده مدیرعامل شرکت پتروفرهنگ، امین نژاد مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، غضنفری مدیرکل معاونت اقتصادی معاونت اول ریاست جمهوری و دیگر مدیران مرتبط حضور داشتند و به ایراد نکات خود پرداختند.
ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در جلسه ۱۴ دی ماه ۲ طرح اولویت دار را به تصویب رساند. یکی از این طرحها، طرح «توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز» شامل ۱۶ اقدام و پروژه زیرساختی بود که وزارت نفت متولی آن است. طرح «توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز» با توجه به اهمیت توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز به عنوان یکی از محورهای راهبردی در ایجاد امنیت انرژی و مقاوم سازی اقتصاد تصویب شد و ذیل مواد ۱۳ و ۱۵ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به مفهوم «کاهش خام فروشی و افزایش و پایدارسازی درآمدهای زنجیره نفت و گاز» قرار میگیرد.
ارتقاء و بهینه سازی ۷ پالایشگاه، احداث ۳ پتروپالایشگاه، اجرای ۲ طرح تامین خوراک پتروشیمی و احداث ۴ واحد بزرگ پتروشیمی در تکمیل زنجیره ارزش بالادستی توسط بخش غیردولتی، ۴ محور اصلی این طرح است. در کمیته پتروشیمی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی ۶ پروژه ذیل از ۱۶ پروژه مصوب طرح توسعه زنجیره ارزش پیگیری خواهد شد که عناوین آن به قرار زیر است:
- اجرای طرح افزایش استحصال اتان در ۱۸ فاز پارس جنوبی
- اجرای طرح جمعآوری روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای فلر بیدبلند خلیج فارس
- احداث پتروشیمی پی دی اچ ۵۵۰ هزار تنی آلای مهستان
- احداث پتروشیمی پی دی اچ ۵۵۰ هزار تنی تدبیر
- احداث پتروشیمی پی دی اچ ۷۰۰ هزار تنی پارس
- احداث پتروشیمی ۲.۲ میلیون تنی کیان